Shenzhen Opera House

Het Shenzhen Opera House is een nieuw cultureel centrum aan de baai van Shenzhen, ontworpen door de met de Pritzker Prize bekroonde architect Jean Nouvel. Het project wordt aan drie kanten omringd door water en verbindt het stedelijk weefsel van de stad met de baai. Een verzameling van vier hoofdgebouwen (opera, operette, „black box” theater en concertzaal) en een openbare artists' village worden allemaal overdekt door een enorme golfvormige glazen overkapping. Grote ramen en te openen gevels verbinden elk van de hoofdlocaties met de waterkant, terwijl het luifeldak de village en de foyers beschermt tegen de elementen van buiten.

Projectgegevens

Nieuwbouw Shenzhen Opera House.

Locatie Shenzhen, Guangdong Provincie, China.

Bouwkosten n/a.

Periode Prijsvraag: 2020. Ontwerp: 2020-2024. Bouw: 2024-2026. Opening: 2026.

Opdrachtgever Shenzhen Municipal Bureau of Culture, Sports, Tourism, Radio and Television  •  Shenzhen Municipal Bureau of Publics Works.

Architect(en) Ateliers Jean Nouvel, Parijs/Shanghai/Shenzhen (Frankrijk/China)   www.jeannouvel.com

Theateradviseur(s) Theatre Projects, Londen, Verenigd Koninkrijk    theatreprojects.com  •  Michel Cova Consultant voor Ateliers Jean Nouvel, Frankrijk.

Capaciteit Operazaal met 2 100 zitplaatsen, concertzaal met 1 800 zitplaatsen, operettezaal met 1 000 zitplaatsen en „black box” theater met 500 zitplaatsen. Grote repetitiezalen voor orkest (met opnameruimte), muziek, koor, toneel en dans. Uitvoerdersfaciliteiten zoals kleine oefenruimtes, dirigentenkamers en kleedkamers. Artists' village met een opnamestudio, galeries, restaurants en buitenoptredens. Totale brutto oppervlakte: 200 000 m² SHON.

Gebruik Het Shenzhen Opera House is een cultureel complex met locaties voor opera, Chinese opera, orkestconcerten, kamermuziek en diverse andere innovatieve vormen van optreden. Het project bevat een artists' village, bedoeld als een plek voor culturele uitwisseling en als een nieuw herkenningspunt van kunst en cultuur aan de baai van Shenzhen. Een overkapping beschermt de gehele buitenruimte tegen weersinvloeden, breidt de gebruiksmogelijkheden uit en creƫert buitenfoyers voor de podia.

Werkzaamheden Uitgebreide akoestische ontwerpdiensten, inclusief ruimte-akoestiekontwerp voor de operazaal, operettezaal, „black box” theater en alle front- en back-of-house ruimten, met uitzondering van de concertzaal (ruimte-akoestiekontwerp door Nagata Acoustics). Geluidsisolatieontwerp, structurele isolatie, geluids- en trillingscontrole voor het hele project, in samenwerking met TongJi Architectural Design Group.

Adviseur(s) Evan Green, Jannis Kriz, Vincent Berrier, Eckhard Kahle, Kahle Acoustics  •  Wang Jing Bo, TongJi Architectural Design Group Co.Ltd.

1/2Shenzhen Opera HouseHet glazen golfdak van het operagebouw van Shenzhen strekt zich uit naar de baai van Shenzhen. Foto © Ateliers Jean Nouvel
2/2Shenzhen Opera HouseHet Shenzhen Opera House is aan drie kanten omgeven door water. Een gebogen, transparant dak beschermt de gebouwen waar de voorstellingen plaatsvinden, de foyers en het artists' village. Foto © Ateliers Jean Nouvel