RTBF, Brussel

Mediasquare is het nieuwe hoofdkwartier van de RTBF. Het vierkant gebouw komt op een terrein ten oosten van het huidige Reyersgebouw en zal zes verdiepingen (30 m) hoog zijn en een oppervlakte van meer dan 38 000 m² beslaan. Het nestelt zich in het hart van de gloednieuwe wijk Mediapark die ontworpen is om er de nieuwe hoofdkwartieren van diverse mediamerken te vestigen, alsook woningen, scholen, kinderdagverblijven en winkels.

Projectgegevens

Nieuwbouw RTBF   www.rtbf.be

Locatie Brussel, België.

Bouwkosten 71 miljoen €.

Periode Wedstrijd: 2015. Ontwerp: 2016-2019. Bouw: 2019-2023. Opening: 2024.

Opdrachtgever Radio Télévision belge de la Communauté française (RTBF).

Architect(en) MDW, België   www.mdw-architecture.com  •  V+ de bien-être, België   www.vplus.org

Capaciteit Kantoren, vergaderzalen, radio-, televisie- en media-omroepstudio's, news room, multifunctionele ruimten, atrium, restaurant en nevenruimten. Totale bruto vloeroppervlakte 38 000 m².

Gebruik Publieke omroeporganisatie die live en vooraf opgenomen programma's voor radio, televisie en internet produceert.

Werkzaamheden Volledige opdracht voor ruimte-akoestiek: ontwerp, uitvoering en begeleiding na oplevering. Uitgevoerd in samenwerking met Tractebel Belgium voor bouwakoestiek.

Adviseur(s) Thomas Wulfrank, Johan Brulez, Émilie Carayol, Vincent Berrier, Kahle Acoustics.

1/4RTBF, BrusselsIngang van het toekomstige RTBF-hoofdkantoor. Foto © V+/MDW & Maxime Delvaux
2/4RTBF, BrusselsZicht van bovenaf op de toekomstige RTBF en haar binnenplaats, met de “news room” onder een glazen dakraam. Foto © V+/MDW & Maxime Delvaux
3/4RTBF, BrusselsGelijkvloers model met de belangrijkste studio's voor televisie en media (in beige in het midden) en de multifunctionele zaal die naar het atrium toe opent (linksonder). Foto © V+/MDW & Maxime Delvaux
4/4RTBF, BrusselsIngang van het toekomstige RTBF-hoofdkantoor. Foto © V+/MDW & Maxime Delvaux