Salle del Castillo, Vevey

This prestigious 1908 building has been fully renovated in order to host concerts and local activities in better conditions.

Technische Details

Renovierungen/Umbauten Salle del Castillo   www.salledelcastillo.ch

Ort Vevey, Switzerland.

Baukosten 18 million CHF (approx. 15 million €).

Zeitrahmen Renovation: 2011-2014. Opening: November 2014.

Bauherr City of Vevey, Switzerland.

Architect(en) Architecum, Montreux   www.architecum.ch

Theaterplaner Artsceno, Philippe Warrand, Switzerland   artsceno.ch

Zahl der Sitzplätze A 500-seat room capacity with retractable seating and fixed balcony of 50 seats; with standing audience the room can accomodate 1 000 people. 2 corporate event rooms. Total area approx. 1 500 m².

Nutzung Multifunctional room for chamber music orchestras, vocal music, theatre, amplified music, seminars and banquets.

Leistungsumfang Acoustic quality definition of the concert hall (including acoustic variability according to room usage), acoustic isolation and control of noise sources and other technical settings.

Beteiligte Berater Eckhard Kahle, Yann Jurkiewicz, Johan Brulez, Kahle Acoustics.

1/7Salle del CastilloSalle del Castillo with its fixed 50-seat balcony and 150-seat retractable seating. Foto © Architecum, Thomas Telley
2/7Salle del CastilloThe renovated 1908 building, with its new roof made of zinc. Foto © Architecum, Thomas Telley
3/7Salle del CastilloSalle Del Castillo hall as seen from the stage, with its theatre poles lowered. Foto © Architecum, Daniel Furrer
4/7Salle del CastilloView from the rear of the stage onto the Salle del Castillo, with its retractable seating stored within the wall under the balcony. Foto © Architecum, Daniel Furrer
5/7Salle del CastilloBalcony with its 50 fixed seats. Foto © Architecum, Daniel Furrer
6/7Salle del CastilloSalle del Castillo as seen from the balcony, with its stage curtain and its variable acoustic curtains down. The latter are used to shorten the reverberation time whenever necessary. Foto © Architecum, Thomas Telley
7/7Salle del CastilloReception hall. Architectural integration of a perforated and patterned ventilation grate (left). Foto © Architecum, Daniel Furrer